wahhh..nampak sedap kan..?? hehehe..terliur suda...haha...teringin la nak belaja wat kek canieh..huhuhu..tapi belom tiber masenyer tok mencuber agih kot....hehehe...memg teringin nak wat kek cengginieh...hihihi...maybe next tyme...*MAYBE...kehkeh..=)..mugkin suatu hary..(^_^)
haaa..nieh la dier care2 nak wat kek nieh....jengggg..!!
lOtS oF sMiLiNgGg...!!! <3<3..=) =) =)
lOtS oF sMiLiNgGg...!!! <3<3..=) =) =)
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Sediakan loyang berukuran 9x9 (ita guna 7x7)
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak
Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
0 comments:
Post a Comment